Celotáborová etapová hra 2019 – „Vzduchoplavecká odysea“

08.Květen 2019

Letos nás autobusy z Prahy zavezou o rovných sto let zpět, do roku 1919, do tehdejší Republiky československé. Nestihli jsme ještě oslavit první výročí naší státnosti a už se pod československou vlajkou schyluje k opravdu velké věci. 
 
Lékař, botanik a horolezec, profesor Jaromír Pečírka, vydává se na dosud nevídanou expedici, na základě výzkumu byliny, kterou před lety náhodou obdržel na horolezeckém sympoziu ve Vídni. Jeho závěry prokazují, že látka obsažená v této nenápadné rostlince má přelomový léčivý účinek při boji se zákeřným onemocněním – černými neštovicemi. Neboť je tato nemoc prozatím považována za neléčitelnou, k expedici a celému Československu upírají se nyní zraky i naděje celého světa.
 
Zmíněná květina roste na jediném místě na světě, na trojmezí Číny, Indie a Nepálu, v sedle hor ve výšce nad 5000 metrů. Za jedinou možnou variantu dopravy byly proto zvoleny řiditelné horkovzdušné balóny, schopné překonat velkou vzdálenost i nadmořskou výšku. Celá prestižní výprava má podporu vlády i kanceláře presidenta. Na rozkaz T. G. Masaryka bude s profesorem Pečírkou vypraveno několik podpůrných skupin, složených z příslušníků státem zřizovaných organisací (dobrovolní hasiči, Sokolové, Českoslovenští turisté, Junáci, zdravotníci ČČK, legionáři…). V čele nejlepších členů těchto spolků pak po boku J. Pečírky stane cestovatel a dobrodruh, Dr. Emil Žába, jež se v minulosti proslavil např. cestou do Afriky.
 
Čeká nás romantická cesta, kde ticho a klid plynoucí noci může vystřídat divoký zvrat dobrodružství drsné přírody. Nahlédneme do kolébky naší vlasti, abychom se přesvědčili, že máme být nač hrdi. Pokud se vše podaří, pak ti nejlepší z nás mohou zachránit svět od zákeřného onemocnění… 
 
Ale nepředbíhejme, nejdříve je třeba nechat se unést vzduchoplaveckou odyseou