6. Etapa – Nepál

04.Srpen 2019

Letka balónová přistála úspěšně na úpatí nejvyšších hor světa!

Nedaleko Káthmándú, hlavního města Nepálu, zbudovali vzdušní dobrodruzi svou základnu. Expedice Variola se nachází nyní již skutečně velice daleko od domova, na místech, kam i pošta zavítá spíše svátečně. Proto ani doktor Žába neočekával jakékoliv podrobné rady od neznámého dobrodince skrývajícího se pod pseudonymem Ota Krýče, Pálov.

A skutečně, místo radami a postřehy naditého dopisu dostal se k rukou Žáby pouze strohý telegram v tomto znění: V HIMALAJ NEJDE POSTA – STOP – NEZKLAMTE SVOU VLAST – STOP – JSTE NADEJE CELEHO SVETA – STOP – UVIDIME SE – STOP.

I když telegram neobsahoval v zásadě žádné použitelné postřehy či návody, obsahoval jeden zásadní příslib. Krýče se chystá odhalit svou totožnost, a to dokonce osobně!

Mezitím však na vzduchoplavce čekal nelehký úkol. 

Na základě kontaktu a rozhovoru s místními obyvateli bylo zjištěno, že ona květina PULA KALAPANY, která je úhelným kamenem v boji proti černým neštovicím, se nachází na samotném vrcholu hory Kalapany (odtud též název byliny). Vzduchoplavci museli za touto bylinou vyšplhat do výšky přes 6 tisíc metrů. Do takové výše pochopitelně nelze vystoupat horkovzdušným balónem. Je třeba využít horolezeckých dovedností a vybudovat základní tábor ve výšce přes čtyři kilometry. Odtud se pak jednotlivé spolky pokusí o výstup na vrchol hory Kalapány a zde nalézt.

Práce to byla nelehká a nebezpečná. Vzduchoplavci – nyní již však spíše horolezci – se museli pomocí systému lan dostat do míst, kde bylo možné vztyčit provizorní přístřeší. Ovšem všechny nástroje a všechen materiál museli do výše dopravit toliko vlastními silami. Snaha to však nebyla marná, základní tábor se podařilo vybudovat.

K večeru, unaveni, ale plni naděje, usedli dobrodruzi na kraji skály a kochali se výhledem na překrásnou hornatou krajinu Nepálu…