Střípky z kampusu V

03.Srpen 2017

Včerejší den byl opět doslova napěchovaný událostmi a aktivitami. Však posuďte sami.

Od rána probíhala výuka již pátého předmětu, který byl tentokrát zaměřen na osvojení si znalostí lektvarů a bylinkářství. Příroda kolem nás obsahuje veliké množství surovin a dalšího materiálu, který při vhodné kombinaci a za použití těch správných postupů a kouzelných formulí umožní znalému čaroději, zaklínači či vědmě, připravit lektvary těch nejrůznějších využití. Je libo někoho zmenšit či zvětšit? Postačí mandragora se špetkou šalvěje, trpasličí chlup či nehet obra, a příslušná kouzelná formule. Potřebuje se slovutný čaroděj proměnit na dým? Není nic snazšího než smíchat v náležitém pořadí volavčí pírko, sýru, kapku rosy a hlínu nakopanou při úplňku na Čarodějném vršku, povařit, dolít kozím mlékem a nechat odstát. Poté jedno rychlé aktivační zaklínadlo a lektvar je na světě.  A tak bychom mohli pokračovat. Aby naši mladí kouzelníci a čarodějky toto umění ovládli, měli za úkol vyrobit několik základních lektvarů podle předem zadaných podmínek tak, aby tyto lektvary byly rozeznatelné pouhým čichem. Studenti poté své lektvary předváděli před komisí složenou z členů pedagogického sboru JAMU. Všichni studenti zkoušku úspěšně složili, někteří dokonce summa cum laude. Osvojením si znalostí o lektvarech a bylinkách nám umožní vypořádat se lépe se zlými plány temného mága Abadona.

Ve večerních hodinách jsme se stali svědky zahájení kouzelnických olympijských her v Jankově. Při slavnostním zahájení promluvil sám rektor JAMU. Přivítal studenty a popřál jim mnoho sportovních úspěchů při jejich soupeření a snažení. Po vztyčení olympijské vlajky, složení slibů rozhodčích a sportovců, došlo ke kouzelnému zapálení olympijského ohně. A na závěr nám členové profesorského sboru vyčarovali pěkný ohňostroj.

Aby toho nebylo málo, šest středních tříd vyrazilo po večerce na výpravu do Kouzelného lesa, kde čelili několika zkouškám. Za jejich splnění získali studenti malé skleněné schránky s tajemnou esencí, která je jednak symbolem statečnosti jednotlivých kouzelníků a čarodějnic, zároveň je důležitým prvkem na cestě k poražení Abadona.