Deník z Jankacapulca – den třetí

19.Červenec 2014

Vstali jsme za zvuku domorodé hudby do překrásného, slunného dne. Plni nadšení jsme si pod dohledem našich starostů zatančili několik tradičních mexických tanců, které nám ještě před vynikající snídaní vlily mnoho sil do žil.

Kvůli trvajícímu tropickému počasí jsme se opět převážně skryli před slunečními paprsky do lesů, hájů a parků plných osvěžujících stínů a posilujícího přítmí.

Večer se stala událost, která pravděpodobně změní naší vesnici navždy. Již po mnoho let nás sužují nájezdy místních banditů vedených zlým a nelítostným vůdcem Calverou. Každý rok se situace opakuje stále dokola: Calverovi musíme dát část našich zásob jako výpalné za jeho „ochranu“. Ta spočívá v tom, že když Calverovi a jeho bandě nájezdníků zaplatíme, projede naší vesnicí bez povšimnutí. Vesnice, které se Calverovi postaví na odpor, za svou drzost následně zaplatí cenou nejvyšší – životy a majetkem svých obyvatel. Náš náčelní Pedro de Roztyla se proto rozhodl tuto téměř bezvýchodnou situaci řešit na radu stařešiny Jankapulca jiným způsobem – v nedalekém městě najal pistolníka jménem Chris Adams. Tento životem ošlehaný a ostřílený kovboj za peníze vesničanů poskládal skupinu sedmi pistolníků, kteří se postavili Calverově partě na odpor. Ve vypjaté situaci, při které jen díky chladnokrevnosti pistolníků i desperátů nezazněl ani jediný výstřel, se nakonec Calverova banda ztratila z našeho puebla tak rychle, jako když nakopneš smrdutého skunka do čenichu.

Calverovci slíbili, že se brzy vrátí, a že se máme nač těšit. Když prý po zlém, tak po zlém… Musíme se proto všichni náležitě připravit na nemilosrdné bandity, a proto nám již od zítřka Chris a jeho mučačos – Vin, Chico, Bernardo O’Reilly, Lee, Harry Luck, Britt – začnou předávat všechny své dovednosti nezbytné k ubránění naší krásné vesnice.